Alles over de financieringsaanvraag
- 26 augustus 2019
- Posted by: Fundfirm
- Categorie: Artikel / blog
De kern van de financieringsaanvraag is het financieel onderbouwen van uw ambities als ondernemer. Een dergelijke financieringsaanvraag hoeft niet moeilijk te zijn, maar kost vaak toch meer tijd dan vooraf gedacht. Zo moet u veel belangrijke en actuele informatie verzamelen of bijwerken. Ongeacht of het om uw eerste, tweede, derde of vierde financieringsaanvraag gaat. Wilt u meer weten over de succesfactoren van een goede financieringsaanvraag? Lees dan gerust verder.
Eisen aan de financieringsaanvraag
Tegenwoordig behandelen banken en andere financiers financieringsaanvragen vaak via een standaard online computermodel. Dit zorgt ervoor dat u als ondernemer steeds weer zorgvuldig te werk moet gaan bij het aanleveren van uw toekomstplannen. Ondanks dat iedere financieringsaanvraag anders is, doet u er uiteraard verstandig aan om een duidelijk plan uit te werken. Zonder duidelijk doel zullen financiers uw financieringsaanvraag natuurlijk nooit goedkeuren.
Het opstellen van de financieringsaanvraag begint vaak bij een beschrijving van uw bedrijf, uw rol als ondernemer en de financiële situatie. Zoekt u een financiering voor de start van uw onderneming? Dan bent u verplicht om het ondernemingsplan toe te voegen aan uw financieringsaanvraag. Gaat het om een nieuwe financieringsaanvraag, dan vraagt de financier vaak om de jaarcijfers van de afgelopen twee boekjaren.
Daarnaast vragen banken en andere financiers vaak om een prognose voor de komende periode. Hierin dient u een realistisch beeld te schetsen van de impact van de investering. Voor een dergelijke prognose dient de winst- en verliesrekening vaak als uitgangspunt. Van hieruit wordt er twaalf maanden vooruit gekeken.
Tot slot vragen potentiële financiers ook vaak om de aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen jaar aan uw financieringsaanvraag toe te voegen.
Twijfelt u over de inhoud van uw financieringsaanvraag? Als u de volgende vijf vragen volledig en onderbouwd kunt beantwoorden door middel van uw plan, dan is uw financieringsaanvraag van voldoende niveau.
- Waarin wilt u investeren en wat gaat dit u opleveren?
- Wat is het verdienmodel van uw onderneming?
- Wat zijn de sterke en zwakke punten van uw onderneming?
- Hoe onderscheidt uw product of dienst zich van de concurrentie?
- Wat is uw visie op toekomstige ontwikkelingen binnen de sector van uw onderneming?
Beoordeling van de financieringsaanvraag
Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag kijken banken en andere financiers in eerste instantie naar twee onderdelen. Dat zijn de ambities die u heeft als ondernemer en de financiële onderbouwing daarvan. Nadat potentiële financiers uw plan gelezen hebben volgt er vaak een persoonlijk gesprek. Hiermee krijgt u de kans om uw plannen en cijfers toe te lichten en heeft de financier de mogelijkheid om eventuele risico’s aan te kaarten.
Potentiële financiers beoordelen uw financieringsaanvraag onder andere op de volgende onderdelen:
- De haalbaarheid van uw strategie;
- Sluiten uw doelstellingen voldoende aan bij de marktontwikkelingen in de toekomst;
- Wat voor type ondernemer bent u;
- Wat voor type onderneming heeft u;
- Hoe concreet is uw financiële plan;
- Wat is de best passende financieringsoplossing.
Hoe lang de beoordeling van een financieringsaanvraag duurt, hangt af van de financier. Gemiddeld genomen kunt u er op rekenen dat dit enkele weken zal duren.
Afwijzing van de financieringsaanvraag
Mocht het zo zijn dat uw financieringsaanvraag wordt afgewezen, dan heeft de potentiële financier daar altijd gegronde redenen voor nodig. Echter hoeft dit niet direct het einde van uw toekomstplannen te betekenen. Banken en andere financiers geven ondernemers namelijk vaak de tijd om na een persoonlijk gesprek bepaalde onderdelen uit de financieringsaanvraag te wijzigen. Daarnaast komt het ook vaak voor dat banken de door u voorgestelde financieringsvorm afwijzen en u doorverwijzen naar een andere vorm van financiering.
Financieringsaanvragen worden vaak afgewezen vanwege een van de onderstaande redenen:
- Het risico voor de financier is te hoog;
- Onvoldoende solvabiliteit;
- Te weinig onderpand of andere zekerheden;
- De financier heeft onvoldoende interesse in uw financieringsaanvraag;
- Onvoldoende vertrouwen in uw kwaliteiten;
- Uw product of dient is niet overtuigend genoeg;
- Cijfers en andere gegevens zijn niet compleet of onvoldoende overtuigend.
Vragen over een financieringsaanvraag of interesse in begeleiding?
Iedere financieringsaanvraag is een belangrijke mijlpaal voor uw onderneming, laat u daarom goed adviseren door een ervaren expert als Fundfirm. Heeft u bijvoorbeeld vragen of zoekt u direct hulp bij uw financieringsaanvraag? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!