Alles over de zakelijke lening

Een zakelijke lening, iedere onderneming heeft er op een bepaald moment een nodig. Of het nu gaat om het aanschaffen van machines, het vooruit betalen van facturen of het kopen van een nieuw bedrijfspand, een zakelijke lening biedt uitkomst. Het eigen vermogen van uw onderneming is lang niet altijd toereikend voor dit soort investeringen. Met een zakelijke lening vult u uw eigen vermogen als het ware aan met vreemd vermogen van een derde partij. Hierbij moet u denken aan de bank, een factormaatschappij of een leasemaatschappij. Kortom, er komt meer bij kijken dan u denkt!

Doel zakelijke lening

Het aanvragen van een zakelijke lening doet u niet altijd met hetzelfde doel. Vaak wordt gedacht dat zakelijke leningen enkel worden verstrekt aan ondernemingen die willen groeien. Echter hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Ook als u bijvoorbeeld de voorraad weer op peil moet brengen, is een zakelijke lening vaak een logische uitkomst.

Hieronder ziet u in welke situaties een zakelijke lening uitkomst kan bieden:

  • Een bedrijfsovername;
  • Toename van debiteuren;
  • Het financieren van werkkapitaal voor groei;
  • Innovatie en ontwikkeling;
  • Het kopen van bedrijfsmiddelen zoals machines;
  • Het kopen of verbouwen van een bedrijfspand;
  • Een herfinanciering van uw huidige lening;
  • De betaling van BTW en/of crediteuren;
  • De voorraad op peil houden;
  • Het kopen van vervoersmiddelen.

Zo ziet u dat de roep om een zakelijke lening voort kan komen uit veel verschillende hoeken. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier onder aan deze pagina.

Looptijd en flexibiliteit van een zakelijke lening

Hoewel de looptijd en mate van flexibiliteit per financier verschillen kunt u er over het algemeen vanuit gaan dat het volledige geleende bedrag in één keer op uw rekening staat. Vaak besluit u in overleg met de financier op welke termijn u het bedrag wil aflossen. Vaak varieert dit van minimaal 3 maanden tot maximaal wel 5 jaar.

Maandelijks betaalt u een gelijk deel van de zakelijke lening terug. Hoe korter uw looptijd, hoe meer u maandelijks dient af te lossen. Tot slot is het nog goed om te weten dat terugbetaald geld niet opnieuw opgenomen kan worden bij een zakelijke lening.

Hoewel ook de kosten van een zakelijke lening per financier sterk kunnen verschillen, moet u over het algemeen rekening houden met:

  • Een rente die ergens tussen de 2% tot 6% ligt;
  • Maandelijkse aflossing in gelijke delen;
  • Afsluitkosten die 1% van het de totale lening bedragen.

Zakelijke lening aanvragen

Bij het aanvragen van een zakelijke lening wordt er vaak veel informatie van u gevraagd. Welke documenten u daadwerkelijk moet opleveren is  afhankelijk van het doel van uw zakelijke lening, maar over het algemeen worden in ieder geval de volgende zaken opgevraagd:

  • De definitieve jaarrekening en die van 2 jaren voorafgaand;
  • Een prognose voor de komende 3 jaren;
  • Een bankafschrift van uw zakelijke rekening van de laatste maand(en);
  • Bij aanschaf van machines, inventaris of voertuigen wordt de originele offerte gevraagd;
  • Bij herfinanciering van uw zakelijke lening wordt ook de leningsovereenkomst van uw bestaande lening opgevraagd.

Wanneer de aanvraag eenmaal in behandeling is, duurt het gemiddeld 5 werkdagen voor uw aanvraag beoordeeld is. U krijgt dan direct te horen of uw aanvraag is goedgekeurd of is afgewezen.

Rente op een zakelijke lening

De rente die u betaalt over een zakelijke lening is opgesteld aan de hand van een aantal onderdelen. Waar de meeste van deze onderdelen vast liggen is er ook een gedeelte wat specifiek op uw situatie wordt afgestemd. Dit zijn de risicokosten.

Met de risicokosten dekt de financier het risico af dat u de zakelijke lening voor uw onderneming niet terug kunt betalen.

Naast de risicokosten bestaat de rente op een zakelijke lening vaak uit:

Basisrente: De basisrente gaat over de kosten voor het inkopen van geld. Deze kosten zijn gelijk aan de marktprijs en veranderen daarom wekelijks.

Kapitaalkosten: Vaak moet een financier een kapitaalbuffer aanhouden op een zakelijke lening. Hier maakt de financier kosten voor en dus rekent hij hier rente over.

Operationele kosten: Vaak worden ook de kosten voor het personeel, de systemen en het kantoor meegenomen in de rente op uw zakelijke lening.

Marge: Financiers maken winst op uw zakelijke lening door een bepaalde marge te rekenen in de rente.

Risicokosten: De hoogte van de hierboven genoemde risicokosten zijn voornamelijk afhankelijk van de financiële gezondheid van uw onderneming. Hoe beter deze is, hoe lager de risicokosten zullen zijn en daarmee zal de rente ook lager uitvallen.

Vragen over uw zakelijke lening of interesse in begeleiding op maat?

Het selecteren van de juiste zakelijke lening is een belangrijk gegeven voor uw onderneming. Zo moet de financiering bijvoorbeeld passen bij het doel, het onderpand en de terugbetaalcapaciteit van uw onderneming. Niet te vergeten moeten de gemaakte afspraken tussen uw onderneming en de financier op een juiste wijze gedocumenteerd worden. Zo weet u zeker dat u de beste deal krijgt van uw financier.

Heeft u vragen of zoekt u direct hulp bij bovenstaande? Neem dan gerust contact op met ons. Wij van Fundfirm zijn namelijk een specialist op het gebied van zakelijke financiering. Zo beschikken wij over de juiste kennis, kunde en ervaring. Hiermee zijn wij in staat om u snel en accuraat te bedienen als u een zakelijke lening nodig heeft. Wij zijn ‘matchmakers in vreemd vermogen’!

Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!