Alles over herfinanciering

Een herfinanciering is in feite een ‘reset’ of het optimaliseren van de huidige financieringsstructuur van uw onderneming. Heeft uw onderneming bijvoorbeeld veel verschillende schuldeisers, of is uw financiering om een andere reden niet meer passend? Dan kan een herfinanciering uitkomst bieden! Wilt u meer weten over wat een herfinanciering precies is en hoe Fundfirm u daarbij kan helpen? Klik dan hier. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen en het toepassen van een herfinanciering? Lees dan dit artikel!

Wanneer is een herfinanciering interessant?

Er kunnen uiteraard talloze aanleidingen zijn om de financieringsstructuur van uw onderneming te evalueren en eventueel te herstructureren. Stel dat de huidige financiering is afgesloten toen uw onderneming nog in een totaal andere fase zat, dan kan het zijn dat deze niet meer aansluit. Ondanks dat het een eventuele herfinanciering sterk afhankelijk is van bepaalde zaken binnen uw onderneming, gelden de volgende vuistregels:

Een herfinanciering is geschikt voor u als:

 • U een bestaande lening wilt herfinancieren;
 • U op zoek bent naar meer zekerheid. Denk daarbij aan een vaste looptijd en een vaste rente;
 • Uw onderneming sterk groeit;
 • Uw onderneming sterk krimpt;
 • Uw huidige financiering afloopt.

Nu is de tijd om na te denken over herfinanciering!

Over het algemeen zijn de jaarstukken van ondernemingen rond deze tijd van het jaar (juni) helemaal compleet. Er is dan ook geen betere timing om in gesprek te gaan met de financiers van uw onderneming dan nu, direct na het opmaken van de jaarcijfers van het afgelopen jaar.

Met behulp van de jaarstukken kunt u zich bijvoorbeeld vrij eenvoudig verdiepen in de structuur van uw organisatie. Sluit deze nog steeds aan bij uw ambities en doelstellingen? Of wordt het misschien tijd om de structuur te herzien? Als dat het geval is, is herfinanciering een eenvoudige uitkomst waarbij de financieringen weer met u mee kunnen groeien.

Ook bieden de jaarstukken inzicht in de vraag of er nog steeds voldoende krediet is en of dit krediet geleend wordt tegen de juiste voorwaarden. Als blijkt dat dit niet zo is, dan kan dit euvel verholpen worden door een herfinanciering aan te vragen. Zo kunt u met een herfinanciering bijvoorbeeld meer zekerheid creëren.

Tot slot kan dit wellicht ook een goed moment zijn om na te denken over een eventuele verkoop van uw bedrijf. Als u graag meer informatie wilt over het verkopen van uw bedrijf, bekijk dan de website van Venturefirm.

Voordelen van herfinanciering

Het herfinancieren van uw financieringen heeft uiteraard een aantal voordelen. Kiest u voor een herfinanciering dan levert dat onder andere het volgende op:

 • Een herfinanciering biedt overzicht omdat u precies weet hoeveel u per maand betaalt en wanneer de lening is afgelost.
 • U betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing en ook de looptijd staat vast. Dat maakt een herfinanciering dus duidelijk, helder en overzichtelijk.
 • U heeft één overzichtelijke lening in plaats van meerdere leningen.
 • U kunt er voor kiezen om tussentijds af te lossen.

Nadelen van herfinanciering

Het herfinancieren van uw financiering heeft uiteraard ook een aantal nadelen. Kiest u voor een herfinanciering dan moet u in ieder geval rekening houden met het volgende:

 • U kunt er voor kiezen om extra af te lossen, maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden.
 • Gedurende de looptijd van de herfinanciering is het niet mogelijk om extra geld te lenen.
 • Bedragen die u al hebt afgelost kunt u niet opnieuw opnemen bij de herfinanciering.

Vragen of interesse in begeleiding bij uw herfinanciering?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van herfinanciering? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder!