Alles over vendor loan

Wilt u alles weten over vendor loan? Fundfirm vertelt u hier graag meer over! Onze specialisten weten namelijk alle ins en outs van financieringsstructuren. Dankzij onze uitgebreide deskundigheid hebben wij vele ondernemers weten te helpen bij het zetten van de volgende stap. Wij leggen u dan ook graag meer uit over vendor loan. Dus, heeft u interesse in deze financieringsstructuur? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.

Wat is vendor loan?

Bij een vendor loan, of uitgestelde betaling, wordt een gedeelte van de koopprijs op een later moment door de koper betaald. Dit komt doordat de koper doorgaans niet het gehele bedrag in één keer op tafel kan leggen. Hij gaat daarom een schuld, vaak tegen hogere interest, aan bij de verkoper. Hierdoor heeft de koper tot het terugbetaalmoment minder liquide middelen nodig om de overname rond te krijgen. Dit verschaft hem meer financiële mogelijkheden. De vendor loan komt zowel voor bij interne koopovereenkomsten als bij externe verkopen.

Waarom kiezen voor vendor loan?

Er zijn diverse situaties te bedenken waarin een vendor loan een interessante optie is. Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij. Een vendor loan is het overwegen waard wanneer:

  • U als verkoper het de kopende partij makkelijker wil maken om de onderneming over te nemen. Bijvoorbeeld omdat u de kopende partij goed kent, of deze goed vertrouwt;
  • U als kopende partij te weinig eigen middelen in kan brengen, en hierdoor geen bancaire lening kan krijgen. Een vendor loan kan dit gat dan overbruggen;
  • De verkoper een optimale verkoopprijs wil realiseren. Als verkoper kunt u een hoger rentepercentage vragen dan de bank. De verkoper beschikt dan ook over een gunstige positie bij een vendor loan.

Maar er kleven ook wat nadelen en risico’s aan een vendor loan. Houd daarom rekening met de volgende zaken:

  • U loopt als verkoper risico bij een vendor loan, want de betaling wordt niet in één keer voldaan. U moet dus wachten op de rest van de koopsom.
  • Indien uw bedrijf na de overname slechter gaat presteren, zal de koper waarschijnlijk dividend uit de organisatie gebruiken om dit verlies te compenseren.
  • Een vendor loan is meestal achtergesteld op een bancaire lening. Hierdoor komt u als verkoper achterin de rij te staan bij het innen van een vendor loan. Het is daarom aan te raden om de looptijd van de schuld zo kort mogelijk te houden.

Fundfirm en vendor loan

Voor het realiseren van een vendor loan moeten glasheldere afspraken worden gemaakt. Een vendor loan is namelijk gegrond op vertrouwen. Het is daarom belangrijk dat u in het contract, zowel als koper en verkoper, alle voorwaarden expliciet vastlegt.

Laat Fundfirm u helpen bij het contractueel maken van een vendor loan! Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies welke zaken van belang zijn. Zo loopt u het minste risico bij een overname!

Meer weten over vendor loan?

Heeft u vragen of opmerkingen over vendor loan? Of wilt u direct contact met ons op nemen? Twijfel niet langer en benader ons vandaag nog! Wij helpen u graag verder.

U kunt ons bereiken via het onderstaande contactformulier, of door een mail te sturen naar richard.de.ruiter@fundfirm.nl. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar, namelijk op 06 30 91 44 26. Hopelijk tot snel!

[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]