Beleidsvisie op de mkb-financieringsmarkt

De beleidsvisie op de mkb-financieringsmarkt is veel in het nieuws geweest. Onlangs stuurde de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer namelijk een brief over de nieuwe beleidsvisie op deze financieringsmarkt. In dit artikel leggen we u graag uit hoe deze visie precies in elkaar steekt. Ook behandelen we de acties die genomen gaan worden om deze markt beter te laten functioneren.

Bij Fundfirm zijn wij ervan overtuigd dat financiering een vak is, net als het ondernemerschap. Niet alle startende ondernemers hebben namelijk de potentie om door te groeien tot een succesvolle onderneming. Andersom is niet elke mkb-accountant in staat om een financieringsaanvraag op kwalitatieve wijze te begeleiden. Hiervoor is voldoende kennis over het financieringspakket en de beschikbare financieringsvormen benodigd.

Financieringstoegang

Specialistische financieringskennis van een adviseur als Fundfirm is, in samenhang met de kwaliteit van de aanvraag, de belangrijkste voorwaarde voor het slagen van een financieringsaanvraag. Hiermee wordt de toegang tot financiering van ondernemers met potentie verbeterd. Dit gaat met name op voor ‘scale-ups’ en doorgroeiers die veel moeite hebben om een geschikte financiering te verkrijgen.

De groei blijft achter in het MKB

Mkb-ondernemingen hebben de laatste jaren veel te maken gehad met digitalisering. Daarnaast hebben er ook belangrijke transities plaatsgevonden op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Het realiseren van groei gaat in deze periodes logischerwijs gepaard met investeringen, die veelal risicovol van aard zijn. Voornamelijk de ondernemers die relatief kleine bedragen risicodragend vermogen zoeken ervaren hier nadelen van. Het is voor hen moeilijker om dit kapitaal te vinden én te verkrijgen.

Als gevolg van deze trend blijven investeringen achter. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen hierdoor onvoldoende groeien. Vandaar dat er in de nieuwe beleidsvisie van de staatsecretaris meermaals wordt onderstreept dat het van uiterst belang is dat de financieringsaanvraag en de ondernemingsplannen op de financieringsmogelijkheden aansluiten. Hierin wordt de rol van de adviseur in toenemende maten steeds belangrijker.

Vragen over de nieuwe beleidsvisie op de mkb-financieringsmarkt?

Fundfirm houdt u graag op de hoogte van de voortgang van deze nieuwe beleidsvisie. Zodra hier meer over bekend is, kunt u weer een update vanuit onze kant verwachten.

Heeft u op dit moment al vragen of zoekt u direct hulp bij bovenstaande? Neem dan gerust contact op met ons. Wij van Fundfirm zijn namelijk specialist op het gebied van mkb-financiering. Zo beschikken wij over de juiste kennis, kunde en ervaring. Hiermee zijn wij in staat om u snel en accuraat te bedienen als u een zakelijke lening nodig heeft. Wij zijn ‘matchmakers in vreemd vermogen’!

Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!