Bevoorschotting, alles wat u moet weten

Bent u op zoek naar een antwoord op de vraag; wat is bevoorschotting en wat zijn de voordelen voor mij als ondernemer? Dan bent u hier aan het juiste adres! Fundfirm legt u in dit artikel namelijk alles uit over bevoorschotting. Lees dus snel verder!

Wat betekent bevoorschotting?

Bevoorschotting is een specifieke financieringsvorm waarbij een bank, factoring maatschappij of andere financieringsverstrekker uw openstaande facturen (of openstaande handelsdebiteuren) aan u voorschiet zodat u met het vrijgekomen kapitaal kan blijven ondernemen. Daarnaast is er soms de mogelijkheid om te financieren op de ‘betaalde voorraad’. Bevoorschotting staat ook wel bekend als factoring.

Zodoende zorgt bevoorschotting ervoor dat u als ondernemer met uw eigen liquiditeit kunt blijven investeren. Hiermee is de groei van uw onderneming niet meer afhankelijk van uw debiteuren.

Tot slot is het zo dat de financieringsverstrekker waarmee u de bevoorschotting afspraken maakt, vaak zo’n 80 tot 90% van uw facturen overneemt. Dit percentage is met name afhankelijk van de gezondheid van uw debiteurenportefeuille.

Bevoorschotting wint aan populariteit

Bevoorschotting is een alternatieve manier van bedrijfsfinanciering die de laatste jaren steeds populairder wordt onder Nederlandse ondernemers.

Logisch ook wanneer je bedenkt dat iedere ondernemer weet hoe bedreigend slechte betalers en openstaande facturen kunnen zijn voor de continuïteit van bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast gaan traditionele banken vaak erg traag en bureaucratisch te werk op het gebied van het verlenen van klassiek bedrijfskrediet. Om die reden wijken steeds meer ondernemers uit naar alternatieve financieringsvormen zoals bevoorschotting.

De spelregels van bevoorschotting

Bevoorschotting maatschappijen zullen als eerste stap de borrowing base inschatten waarop gefinancierd kan worden. Als de voorraad gefinancierd moeten worden zal er ook een audit plaatsvinden door een onafhankelijke partij.

Vaak is deze bevoorschotting onderdeel van een totale kredietfaciliteit welke geregisseerd door een debt advisor die dit proces al meerdere keren heeft gedaan. Het is goed om te weten dat het een faciliteit is, dit betekent dus dat de ‘limiet’ meebeweegt met de groei van de borrowing base’.

Met betrekking tot prijsstelling wordt er een maandelijkse fee in rekening gebracht bovenop de debetrente welke lager ligt dan een regulier Werkkapitaalkrediet.

De voordelen van bevoorschotting

Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen van bevoorschotting voor u op een rij.

 • Snelle en veilige bron van inkomende kasstromen.
 • Direct werkkapitaal tot uw beschikking.
 • U kunt zich focussen op uw core business en bent niet bezig met onnodige randzaken als het innen van openstaande facturen.
 • Bevoorschotting is een flexibele vorm van financieren waardoor de bedragen eenvoudig mee kunnen evolueren met de rest van uw boekhouding.
 • Bevoorschotting is vaak goedkoper dan het inkopen van werkkapitaal bij investeerders.
 • De bevoorschottingsmaatschappij is ervaren in het innen van schulden en openstaande bedragen.

Is bevoorschotting iets voor u?

In principe kan iedere onderneming gebruik maken van bevoorschotting als alternatieve financieringsvorm. Vooral wanneer uw klanten lange betalingstermijnen afdwingen.

Houd er echter wel rekening mee dat uiteindelijk de bevoorschottingsmaatschappij of u bij hen in aanmerking komt voor bevoorschotting. Hierbij hanteren zij vaak de volgende criteria:

 • Uw sector
 • De grootte van de facturen
 • Aard van prestatie of levering die ten grondslag ligt aan de factuur
 • Potentiële risico’s
 • Uw kredietscore en reputatie

Vragen of opmerkingen over bevoorschotting?

Heeft u vragen of opmerkingen over bevoorschotting en alles wat hier bij komt kijken? Twijfel zeker niet om contact met ons op te nemen! De financieel specialisten van Fundfirm staan klaar voor al uw vragen. Neem gerust contact met ons op via 06-30 91 44 26 of via het volgende e-mailadres: richard.de.ruiter@fundfirm.nl. Ook is het mogelijk om onderstaand contactformulier in te vullen. Wij helpen u en uw onderneming graag verder!