De Euribor rente

Heeft u wel eens van de term “Euribor rente” gehoord, maar bent u niet helemaal zeker wat dit precies betekent? Op deze pagina vindt u meer informatie over deze renteterm. Daarnaast vertellen we u meer over hoe Euribor zich verhoudt ten opzichte van uw lening of hypotheek. Wilt u dus meer weten over de Euribor rente, lees dan zeker verder!

Wat is de Euribor rente?

Euribor is de afkorting van Euro Interbank Offered Rate (1999). Dit vertegenwoordigt de rente waartegen een groot aantal Europese banken bereid zijn om leningen in euro’s aan elkaar te verstrekken. De tarieven worden dagelijks vastgesteld rond 11:00 CET voor verschillende looptijden, variërend van 1 week tot 12 maanden. Vervolgens worden ze doorgegeven aan deelnemende partijen en de pers. Sinds 1 november 2013 en 1 december 2018 zijn een aantal looptijden komen te vervallen en zijn er momenteel nog 5 Euribor tarieven beschikbaar.

De hoogte van de Euribor tarieven hangt af van verschillende factoren, waaronder economische omstandigheden zoals groei en inflatie. Maar ook de rente van centrale banken zoals de Europese Centrale Bank. De tarieven worden gebruikt in de financiële wereld om rentes te bepalen voor diverse afgeleide producten. Denk aan hypotheek- en leningrentes, spaarrentes en renteswaps.

Euribor rente ten opzichte van uw hypotheek of lening

Wanneer u een hypotheek of lening afsluit, wordt de rente die u betaalt bepaald door een combinatie van basisrente en opslag. De basisrente is de vergoeding die de hypotheekinstelling of kredietverstrekker zelf betaalt voor het geld. Dit kan bij korte rentevaste perioden gebaseerd zijn op een geldmarkt tarief, zoals de Euribor rentetarieven. Bij langere rentevaste perioden wordt vaak gekeken naar de kapitaalmarktrente. De hoogte van de opslag hangt af van het debiteurenrisico en de kosten en vergoedingen voor het niet kunnen beschikken over het geld gedurende de uitleenperiode.

Sommige hypotheekinstellingen bieden een variabele rente, waarbij de hoogte van de rente direct gekoppeld is aan het Euribor tarief met een vaste opslag. Als het Euribor tarief stijgt of daalt, volgen de variabele hypotheekrentetarieven vaak snel. Voor andere kortlopende hypotheekrentetarieven is de link met het Euribor tarief minder direct en kan het even duren voordat een rentewijziging wordt doorgevoerd. Bij kortlopende consumptieve leningen worden tarieven meestal alleen gewijzigd bij aanzienlijke dalingen of stijgingen van het Euribor tarief.

Hoe hoog is de Euribor rente op dit moment?

De huidige Euribor-rentevoet kan als handig hulpmiddel worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te controleren of de rente die wordt berekend door een geldverstrekker op kortlopende leningen of variabele hypotheken redelijk is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat banken een vaste opslag kunnen hanteren en dat niet alle banken en instellingen de Euribor-rentevoet gebruiken bij het bepalen van de rente. Daarom is deze informatie en kennis eerder indicatief dan bepalend. De huidige Euribor-rentevoet vindt u op de website van De Nederlandsche Bank.

Wat gaat de Euribor rente doen?

Afgelopen jaar is de inflatie historisch hard gestegen. Dit komt o.a. door de aanzienlijke stijging van de energieprijzen, verstoringen in de productlevering door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Er is momenteel meer vraag dan aanbod, waardoor veel prijzen stijgen. De ECB voorspelt dat de inflatie op middellange termijn boven de twee procent zal blijven en wil daarom de economie afremmen door renteverhogingen.

FAQ Euribor rente

Welke Europese banken bepalen de Euribor rente?

Het panel van banken dat verantwoordelijk is voor het vaststellen van de Euribor tarieven bestaat uitsluitend uit banken met een uitstekende kredietbeoordeling. Een stuurcommissie van de Federatie van Europese Banken houdt toezicht op deze selectie.

Hoe wordt de Euribor rente berekend?

Dagelijks wordt de Euribor berekend door de rentepercentages van alle aangesloten banken, waarbij de hoogste en laagste 15% worden verwijderd. Het gemiddelde van de overgebleven data wordt nauwkeurig berekend tot op 3 decimalen. Reuters publiceert dit dagelijks. Deze precieze methode maakt de Euribor tot een zeer doeltreffend en representatief ijkpunt voor rentes. Op bijvoorbeeld korte termijn leningen en aanverwante financiële renteproducten, zoals hypotheken, spaarrekeningen en renteswaps.

Fundfirm, uw partner op het gebied van financiering

Wij bij Fundfirm bieden specialistische kennis op het gebied van financieringsvraagstukken. Wij beschikken over de kennis, kunde en ervaring om u snel en accuraat te helpen. Door onze jarenlange ervaring voorzien wij u van uitstekend en onafhankelijk advies.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de Euribor rente? Dan bent u van harte welkom om gebruik te maken van de kennis en ervaring van de experts van Fundfirm. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. U kunt ons telefonisch benaderen, een email sturen maar er ook voor kiezen om ons contactformulier in te vullen. U ontvangt dan zo snel mogelijk bericht van ons.