De voordelen van ketenfinanciering

Ketenfinanciering is de verzamelnaam voor onderlinge financieringsvormen tussen bedrijven in de keten. Het doel van ketenfinanciering is het vergroten van de financieringsruimte van een onderneming. Over het algemeen maakt ketenfinanciering het sneller ontvangen van betalingen mogelijk. Facturen worden dankzij deze vorm van financiering niet alleen sneller betaald, dit gebeurt ook nog eens tegen een lagere rente dan een onderneming zelf aan haar bank zou moeten betalen. Bent u benieuwd welke voordelen dit nog meer biedt voor u als ondernemer? Lees dan gerust verder want in dit artikel vertellen wij u graag de belangrijkste voordelen die u als mkb-ondernemer kunt behalen met het inzetten van ketenfinanciering.

Voordelen ketenfinanciering voor MKB

Als mkb-ondernemer die levert aan bijvoorbeeld de overheid of een internationale keten kan een financieringsketen bijdragen aan het behalen van de volgende voordelen.

Beter inzicht in cashflow

In de praktijk wordt er bij ketenfinanciering vaak gebruik gemaakt van een digitaal platform. Op dit platform wordt informatie uitgewisseld tussen de afnemer, de financier en de mkb-leverancier. Ook wordt op dit platform de status van de facturen bijgehouden. Hierdoor weet u bijvoorbeeld wanneer de facturen betaald zullen worden. Op deze manier kunt u veel beter en sneller inspelen op de verwachte cashflow.

Goedkopere financiering

De financieringskosten zijn bij ketenfinanciering vaak lager dan het bedrag dat u eigenlijk zou moeten betalen op basis van de kredietwaardigheid van uw onderneming. Dit komt voort uit het feit dat uw onderneming financiering krijgt op basis van de kredietwaardigheid van uw grote afnemer(s). De liquiditeit die u ontvangt via ketenfinanciering is in veel gevallen dus goedkoper dan wanneer u deze liquiditeit zelf financiert.

Zekerheid over betaling

ketenfinanciering zorgt ook voor zekerheid omtrent de betaling van uw facturen. In tegenstelling tot normale facturen zegt uw afnemer in dit geval de betaling toe aan de financier. Deze kan het bedrag direct na goedkeuring aan u uitkeren. Op deze manier wordt de betalingstermijn ineens ingekort naar 5 tot 10 dagen. Hierdoor kunt u ook nog eens een enorm rentevoordeel behalen dat kan oplopen tot wel 6 of zelfs 8%.

Groei faciliteren

Veel ondernemers worden door gebrek aan liquiditeit beperkt in de groei van hun onderneming. Als dat voor u ook het geval is kan ketenfinanciering uitkomst bieden. Door de ingekorte betalingstermijnen van uw facturen komt er naar verloop van tijd meer liquiditeit vrij. Deze liquiditeit kunt u direct weer herinvesteren om de groei van uw onderneming te stimuleren.

Door de grens van kredietlimieten

ketenfinanciering zorgt niet alleen voor meer en goedkopere liquiditeit. Het maakt ook meer financiering mogelijk voor uw onderneming. Iedere ondernemer heeft namelijk te maken met bepaalde kredietlimieten. Financiering boven deze limieten is dan ook vaak onmogelijk. Als u daar last van heeft kan ketenfinanciering wederom uitkomst bieden. Ketenfinanciering zorgt op dat moment namelijk voor een aanvullende bron van financiering.

Wilt u meer weten over ketenfinancieringen en hoe het van toepassing kan zijn voor u? Lees hier dan verder of neem contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. Wij helpen u graag verder.