Debt Advisory en de Management Buy-Out

Zoekt u een expert op het gebied van Debt Advisory en de management buy-out? Of bent u simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden binnen deze overnamestrategie? Fundfirm helpt u graag verder! Onze specialisten beschikken over jarenlange ervaring en ruime kennis omtrent de management-buy out. Met behulp van deze competenties zijn wij u dan ook graag van dienst. Meer weten over Debt Advisory en de management buy-out? Lees dan gerust verder voor meer informatie.  

Wat is een management buy-out?

Bij een management buy-out wordt de onderneming, al dan niet gedeeltelijk, overgenomen door het zittende management. Doorgaans komt dit voor bij organisaties met verschillende business units of binnen familiebedrijven. De laatste jaren zien wij bij Fundfirm een toename in het aantal management buy-outs. Deze overnamestrategie wordt dus steeds populairder.

Waarom kiezen voor een management buy-out?

De management buy-out is een interessante optie wanneer er binnen de familie van de verkoper geen (geschikte) opvolger voorhanden is, of wanneer de verkoper zijn of haar bedrijf niet aan een concurrent wil overdragen. Door middel van een management buy-out blijft de onderneming in ‘’vertrouwde’’ handen. Meestal is er over de afgelopen jaren een stabiele, prettige relatie met de kopende partij opgebouwd. Bovendien kent deze partij het bedrijf waarschijnlijk van binnen en buiten; een geruststellende gedachte voor de verkoper.

Deze vertrouwelijke relatie kan daarentegen ook een knelpunt vormen. Immers, het MT-lid en de verkoper staan (zwart-wit gezegd) plots tegenover elkaar, daar waar ze eerst náást elkaar stonden. Om beschadiging of spanning in de relatie tussen koper en verkoper te voorkomen, is het verstandig om een externe, onafhankelijke adviseur in te schakelen. Fundfirm vervult graag deze rol! Wij bekijken het overnameproces van een afstand, maar houden uiteraard rekening met de gevoelens en emoties van beide partijen.

De voorbereiding van een management buy-out

Als kopende partij dient u zich op een aantal manieren voor te bereiden op een eventuele overname van het bedrijf waarbinnen u werkzaam bent. U behoort een concreet en sterk gefundeerd plan voor de overname aan een geldverstrekker te kunnen tonen. De volgende zaken zijn onder andere van belang:

 • Strategisch plan ter onderbouwing van de overname;
 • Goed onderbouwde prognose op basis van de geschetste strategie
 • Onderbouwing van de Ondernemingswaarde
 • De financiering van de overname onder andere door:
  • Het in te brengen eigen vermogen;
  • Het aantal achtergestelde leningen van de verkoper en de omvang daarvan;

Fundfirm ondersteunt u graag bij het in kaart brengen van bovenstaande aspecten, en kijkt samen met u naar wat er mogelijk is.

Ook is het verstandig om voorafgaand aan het overnameproces een aantal expliciete afspraken met de verkoper te maken. Zo voorkomt u onnodige frictie en stroeve onderhandelingen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Overnameprocessen en onderhandelingen onder werktijd uitvoeren. Hier gaat vanzelfsprekend veel tijd in zitten, maar de dagelijkse bedrijfsvoering dient hier niet onder te lijden. Zet daarom helder op papier wanneer dergelijke besprekingen plaats dienen te vinden;
 • Geheimhoudingsplicht;
 • Concreet maken van de overdrachtstermijn, zodat belangrijke zaken/klanten op tijd en op een correcte manier overgedaan worden.
 • Officiële overdrachtsintentie vastleggen, waarna u een due diligence onderzoek kan laten uitvoeren. Dit biedt u meer zekerheid en een stevigere positie gedurende de onderhandelingen.

Hulp nodig bij een management buy-out?

Fundfirm adviseert u graag bij de complete gang van zaken rondom een management buy-out! Wij ondersteunen u bij het maken van belangrijke keuzes en begeleiden u door het gehele overnameproces in het bijzonder bij de financiering ervan via onze Debt Advisory praktijk. Tevens beschikken wij over een extensief netwerk van potentiële investeringspartijen, met wie wij u graag in contact brengen. Uiteraard opereren wij volkomen onafhankelijk.

Vragen over Debt Advisory of de management buy-out?

Heeft u opmerkingen of vragen over de management buy-out of andere overnamestrategieën? Of wilt u ons bereiken voor een eerste vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op! Wij zijn telefonisch te bereiken op 06-30 91 44 26 of via de e-mail op richard.de.ruiter@fundfirm.nl. Ook is het mogelijk om onderstaand contactformulier in te vullen. Onze medewerkers reageren hier zo snel als mogelijk op. Fundfirm zoekt samen met u naar een gepaste oplossing!