Management buy-out financiering

De management buy-out is een bekende vorm van bedrijfsovername die in de praktijk ook steeds vaker gebruikt wordt. Maar hoe komt zo’n buy-out tot stand en nog belangrijker, hoe wordt deze gefinancierd? Op die vraag geven wij u in dit artikel graag een uitgebreid antwoord. Lees dan ook snel verder!

Wat is een management buy-out?

Voor we dieper in gaan op de financiering van een management buy-out vertellen wij u eerst graag meer over de management buy-out zelf. Zoals gezegd zien wij de laatste jaren een flinke stijging in het aantal management buy-outs dat plaatsvindt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze overnamestrategie een populair alternatief is voor opvolging binnen de familie of verkoop aan een externe partij.

Wanneer er een management-buy-out plaatsvindt dan wordt de onderneming in kwestie, al dan niet gedeeltelijk, overgenomen door het zittende management. Hiermee blijft de onderneming in “vertrouwde” handen.

Wilt u graag meer weten over de voorbereiding van een management buy-out of bent u benieuwd in welke situaties een management buy-out interessant kan zijn? Lees hier dan gerust verder!

De financiering van een management buy-out

De financiering van een management buy-out kan op verschillende manieren tot stand komen, er zijn vandaag de dag immers enorm veel mogelijkheden. Hieronder zetten wij de meest voorkomende voor u op een rij:

Er wordt eigen kapitaal ingebracht en dit wordt aangevuld met een financiering van de bank of de huidige eigenaar

Een kopende manager die zijn eigen kapitaal inbrengt zal in de meeste gevallen over onvoldoende middelen beschikken om in één keer aan de koopsom te kunnen voldoen. Daarom wordt er voor het overige deel een financiering aangetrokken bij de bank. Het voordeel hiervan is dat een relatief kleine inbreng kan resulteren in een groot aandelenbelang. Hierdoor is de koopsom vaak eenvoudiger te financieren dan van te voren gedacht werd.

De verkopende partij verstrekt een achtergestelde lening in combinatie met een financiering door de bank

Dit is een variant op de eerste optie. Hierbij wordt de kopende partij doorgaans voor 100% eigenaar van de onderneming. Echter is deze dan wel volledig afhankelijk van de bank en de huidige eigenaar. Bij deze optie is het dan ook extra belangrijk om veel aandacht aan de voorwaarden van de overname te besteden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de huidige eigenaar in ruil voor de achtergestelde lening een stem in het bedrijf wil houden via de raad van commissarissen.

Naast een financiering van de bank wordt er gezocht naar een investeerder voor extra eigen vermogen

Tot slot is het ook mogelijk om een investeerder te benaderen om zo extra eigen vermogen aan te trekken. Uiteraard wil de investeerder hier iets voor terug, vaak in de vorm van mede-aandeelhouderschap. Zodoende ontvangt de investeerder rendement op zijn geïnvesteerde vermogen.

Tips voor de financiering van een management buy-out

Het is op voorhand geen groot probleem wanneer de kopende partij over weinig eigen middelen beschikt, de financiering kan namelijk op meerdere manieren worden aangevuld zoals u hierboven heeft kunnen lezen.

Van dit gegeven maken professionele investeerders dan ook dankbaar gebruik. Zij zien zelfs liever dat de kopende managers weinig eigen middelen hebben, hiermee wordt het belang van een succesvolle transactie namelijk alleen maar groter. Zo verwerven de investeerders vaak voor een relatief klein bedrag een groot percentage van het eigendom. Dit noemen we ook wel de ‘envy ratio’.

Tot slot geldt als vuistregel bij de management buy-out dat de gemiddelde inbreng van het management ongeveer één tot twee keer het jaarsalaris dient te bedragen, ongeacht hoe hoog de koopprijs is.

Vragen of opmerkingen over de financiering van uw management buy-out?

Uiteraard betreft de financiering van een management buy-out maatwerk. Heeft u hier direct hulp bij nodig of heeft u een specifieke vraag? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u namelijk graag verder met een persoonlijk advies. U kunt onze ervaren specialist Richard de Ruiter direct bellen op 06-30914426 of stuur hem een e-mail op: richard.de.ruiter@fundfirm.nl. Het is tot slot ook mogelijk om een bericht achter te laten via het onderstaande contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.