Uw kans op een zakelijke financiering vergroten?

Wanneer u een zakelijke financiering aanvraagt wilt u de kans op succes natuurlijk zo groot mogelijk maken. Zoals wel vaker geldt ook hiervoor; een goede voorbereiding is het halve werk. De criteria waar een financieringsaanvraag op beoordeeld wordt staan vaak ver van te voren al vast. Wanneer u hier al in een vroeg stadium voldoende aandacht aan besteedt, kunt u de kans op een zakelijke financiering dus aanzienlijk vergroten!

Zakelijk lenen

Of het nu gaat om de financiering van uw werkkapitaal, een lease voor uw bedrijfsmiddelen of de financiering van uw bedrijfspand, een zakelijke financiering biedt in veel gevallen uitkomst. Dankzij het vreemde vermogen van een derde partij weet u uw eigen vermogen aan te vullen tot dat het toereikend is voor de gewenste investering.

Voor het zover is moet u zich goed realiseren waar uw financieringsaanvraag op beoordeeld zal worden. Alleen wanneer u hier volledig van op de hoogte bent kunt u de kans op een zakelijke financiering ook daadwerkelijk vergroten.

Hoewel de beoordelingscriteria uiteraard per kredietverstrekker kunnen verschillen, worden veel financieringsaanvragen beoordeeld op basis van de volgende criteria:

 • Uw kwaliteiten en onderscheidend vermogen als ondernemer;
 • Het verdienmodel van uw onderneming en uw ondernemingsplan;
 • De rentabiliteit van uw onderneming inclusief een prognose voor de komende jaren;
 • Het eigen vermogen van uw onderneming;
 • Uw financiële plan.

Wanneer u zich hier in verdiept voor u de financieringsaanvraag verstuurt voorkomt u niet alleen een eventuele teleurstelling, u vergroot de kans op een zakelijke financiering ook nog eens aanzienlijk.

Zakelijke financiering aanvragen

Wanneer u een zakelijke financiering aanvraagt wordt er vaak veel informatie van u gevraagd door de potentiële kredietverstrekker. De documenten die u daadwerkelijk dient op te leveren zijn  uiteraard afhankelijk van het doel van uw financiering. Over het algemeen vragen de meeste kredietverstrekkers om de volgende zaken wanneer u besluit een financieringsaanvraag in te dienen:

 • Een definitieve jaarrekening van uw onderneming inclusief die van de voorafgaande 2 jaar;
 • Een heldere prognose voor minimaal de komende 3 jaar;
 • Een bankafschrift van de zakelijke rekening van uw onderneming (in ieder geval van de laatste 12 maanden);
 • Wanneer het gaat om de aanschaf van machines, inventaris of voertuigen dient u de originele offerte aan te leveren;
 • Bij het herfinancieren van uw zakelijke lening dient u ook de leningsovereenkomst van uw bestaande lening aan te leveren.

Zodra uw aanvraag eenmaal in behandeling is bij de potentiële kredietverstrekker kan het gemiddeld 10 werkdagen duren voor uw financieringsaanvraag beoordeeld wordt. U krijgt vervolgens direct te horen of uw aanvraag is goedgekeurd of is afgewezen.

Wanneer u bij het aanvragen van een zakelijke financiering rekening houdt met de bovengenoemde criteria, voorkomt u dat u uw financieringsaanvraag onnodig opnieuw in dient te leveren omdat deze niet compleet is. Zo vergroot u dus de kans dat uw zakelijke financieringsaanvraag in één keer goedgekeurd wordt.

Kans op financiering vergroten

Naast de eerder genoemde tips in dit artikel zijn er nog een aantal manieren waarop u de kans op een zakelijke financiering kunt vergroten.

Denkt u er over om een zakelijke financiering aan te vragen? Zorg dan dat ook de volgende zaken tijdig op orde zijn:

 • Stel samen met uw accountant op tijd uw jaarcijfers en prognoses op;
 • Zorg dat uw prognoses realistisch zijn en voldoende antwoord geven op de vraag ‘hoe gaat u de investering terugverdienen’;
 • Verbeter uw cashflow, zo loopt de bank minder risico en is de kans op een zakelijke financiering dus groter;
 • Kijk verder dan de zakelijke lening. Er zijn ook andere interessante vormen van kredietfinanciering zoals crowdfunding en leasing;
 • Maak indien mogelijk gebruik van overheidsregelingen zoals een borgstellingskrediet of een subsidieregeling. Zo neemt de overheid ook een deel van de financiering voor haar rekening en vergroot u uw kans op een financiering.

Vragen of interesse in begeleiding bij het aanvragen van een financiering?

Heeft u vragen of zoekt u direct hulp bij het aanvragen van een financiering? Neem dan gerust contact op met ons.

Fundfirm is als ervaren adviseur namelijk in staat om uw kans op succes bij het aanvragen van een zakelijke financiering te vergroten. Waar voor u deuren dicht blijven gaan deze voor ons open. Dankzij ons uitgebreide netwerk weten wij dan ook keer op keer de juiste voorwaarden voor u te realiseren.

Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!