Wat is risicokapitaal?

Risicokapitaal is een vorm van een investering in een bedrijf die gedaan wordt door een investeerder in ruil voor aandelen. Ook een mezzaninefinanciering of een converteerbare obligatie wordt beschouwd als risicokapitaal  Met deze investering wil de ondernemer de start of de groei van zijn bedrijf financieren. De voordelen van risicokapitaal zijn dat de meeste investeerders minder eisen dan bijvoorbeeld een bank, ook is er vooraf niet altijd sprake van een aflossingstraject met rente. Risicokapitaal is daarentegen wel een financieringsvorm waarbij het voor de investeerder niet zeker is of de investering zich op termijn zal terugbetalen. Desondanks zullen investeerders wel degelijk in een bedrijf investeren als zij verwachten dat het bedrijf veelbelovend is, sterk zal gaan groeien en een grotere marktwaarde zal genereren. Wil u meer te weten komen over risicokapitaal? Lees dan snel verder, wij leggen het graag aan u uit!

Hoe komt u aan risicokapitaal?

Als ondernemer is het vaak lastig om een geschikte financiering te vinden voor een veelbelovend product, dienst of een uitbreiding van uw bestaande bedrijf. De reden hiervoor is dat banken veel zekerheidseisen stellen, eisen die u als (beginnende) ondernemer (nog) niet kan bieden. In dat geval is het aanboren van risicokapitaal en goed alternatief.

Het is in dit geval verstandig om een zo groot mogelijk aantal potentiële investeerders te benaderen. Na enige tijd draait het namelijk niet meer om het wekken van interesse, maar meer om het onderhandelen over de voorwaarden van de investering. Hoe meer geïnteresseerden u heeft, hoe beter uw onderhandelingspositie zal zijn. Er zijn meerdere verstrekkers van risicokapitaal:

Familie en vrienden

Deze verstrekkers vormen de belangrijkste bron van risicodragend vermogen, buiten uzelf natuurlijk. Familie en vrienden zijn makkelijk te vinden en de leningen hebben doorgaans de vorm van een persoonlijke lening met acceptabele rente, onderpand of aandelenruil. Ook zijn deze investeringen fiscaal vaak interessant.

Informal investors

Voor grotere risicodragende investeringen komt u al snel uit bij particuliere investeerders. Deze investeerders worden ook wel informal investors of Business Angels (BA) genoemd. In de meeste gevallen zijn dit vermogende (ex-) ondernemers die zelf een bedrijf hebben, of hebben gehad. Deze ondernemers hebben vaak veel geld verdiend met de (gedeeltelijke) verkoop van een bedrijf. Naast een financiële investering leveren deze investeerders ook kennis en een groot netwerk. Deze investeerders zijn wel  te vinden en hebben een hoge rendementsverwachting.

Venture capitalists (participatiemaatschappijen)

Naast particuliere investeerders zijn er ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van risicokapitaal. Deze bedrijven worden ook wel venture capital maatschappijen genoemd. Deze verstrekkers investeren het liefst in innovatieve bedrijven, waarvan wordt verwacht dat ze snel kunnen groeien. Venture Capitalists zijn vergelijkbaar met Business Angels, al gaat het hier meestal wel om grotere bedragen. Het verstrekte risicokapitaal ligt bij deze investeerders vaak hoger, maar daarbij verwachten ze dan ook een aantrekkelijk rendement. Naast rente en eventuele aandelen vragen sommige venture capital maatschappijen ook inspraak in een onderneming. Het voordeel van dit soort partijen is dat ze vaak ook een netwerk en veel kennis in huis hebben.

Crowdfunding

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer risicokapitaal opgehaald via crowdfunding. Deze vorm van verstrekkers staat ook wel bekend als “equity crowdfunding”. Het publiek koopt in dit geval (het recht op) aandelen, waarmee het voor een heel klein deel mede-eigenaar wordt. De hoogte van het rendement is bij deze investeerders sterk afhankelijk van toekomstige bedrijfsresultaten. Investeerders spreiden hun risico door slechts een klein plukje geld in ieder initiatief te investeren. Nadeel voor de ondernemer is dat deze zijn financiële huishouding vaak zowel privé en zakelijk ter beschikking zal moeten stellen aan de ‘crowd’.

Hoe overtuigt u investeerders om in uw bedrijf te investeren met risicokapitaal?

Bij het benaderen van potentiële investeerders voor het inzetten van risicokapitaal is het essentieel om over een goed businessplan te beschikken. Voordat een investeerder de keuze zal maken om wel of niet in uw bedrijf te investeren, wil hij of zij immers goed geïnformeerd worden. Investeerders willen zo volledig mogelijk geïnformeerd worden over uw bedrijf, uw markt(en), uw idee en uw verwachtingen of doelstellingen. Om deze vragen te kunnen beantwoorden is het verstandig om een businessplan op te stellen.

Op basis van het businessplan krijgt u daarnaast ook zelf een beter inzicht in de kapitaalbehoefte, waardoor u er een investeringsvoorstel op kan baseren. Echter, alleen een businessplan zal een investeerder niet over de streep trekken, daarvoor zal uw businessplan eruit moeten springen.

Investeerders letten hierbij met name op:

  • De kwaliteit van het management
  • De kwaliteit van het idee
  • De levensfase waarin het bedrijf zich op dit moment bevindt
  • De ’milestones’ die worden beschreven en de daaraan gekoppelde financieringsbehoefte.

Wat zijn de voor- en nadelen van risicokapitaal?

Zoals gezegd zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan risicokapitaal. Hieronder zetten wij deze nog eens op een rij voor u.

Voordelen

Het voordeel van risicokapitaal is dat investeerders een deel van uw bedrijf kopen, hierdoor krijgt u de ruimte om aan ontwikkeling te werken. Deze financiële vrijheid is het grootste voordeel.

Daarnaast heeft een investeerder vaak meer geduld dan een traditionele partij die geld uitleent. Om deze reden bindt een investeerder zich voor langere tijd aan de onderneming en zal deze expertise inbrengen om het bedrijf te helpen. De investeerder heeft er namelijk belang bij om het bedrijf te zien groeien, omdat hij dan zijn investering kan terugwinnen.

Nadelen

Het grootste nadeel van risicokapitaal is dat de investeerders een aandeelhouder worden van uw bedrijf. Dit betekent dat ze zowel inspraak hebben in uw bedrijf als dat u de toekomstige winst met hen zal moeten delen. Deze investeerders krijgen volgens de wet alle rechten die aandeelhouders ook hebben, hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan stemrecht in de aandeelhoudersvergadering.

Ook verwachten deze investeerders een gedegen vergoeding voor het feit dat zij risicokapitaal inbrengen, dit kan deze manier van geldverstrekking relatief duur maken. Het is dan ook belangrijk om in een aandeelhoudersovereenkomst de precieze rechten vast te leggen die een aandeelhouder krijgt binnen uw bedrijf. Maar ‘zonder delen, kan je ook niet vermenigvuldigen’ doet hier zeker opgeld. Als de investeerder voor de springplank zorgt die uw bedrijf nodig heeft om te groeien en winst te maken, dan is is iedereen tevreden.

Vragen over risicokapitaal?

Heeft u vragen over risicokapitaal? Neem dan gerust contact op met ons! Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@fundfirm.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen voor een snelle reactie van een van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder met een advies op maat!